Cep telefonunun nekadar zararlı olduğunu kullanan herkes biliyordur. Peki cep telefonunun zarını enaza indirmek için yapılan kulaklıklar acaba ne kadar işe yarıyor? Yoksa bu kulaklıklar da mı sağlığa zararlı? Bu soruları merak ediyorsanız yazımızın devamını okuyun.
Bluethoot teknolojisinin zararlı olarak bilinmesinin tek nedeni cep telefonları gibi dalgalar ve radyasyon yaydığı bilindiğindendir! Ancak bilimsel araştırmalar sonucunda cep telefonlarının yaydığı radyasyonu ile Bluetooth’un yaydığı radyasyonunun kıyaslanamayacak kadar farklı şiddetlerde olduğunu görmekteyiz.
Kablosuz telefonlar ve bu tür kablosuz cihazların çoğu 1 ila 2.4 GHz frekansını kullanıyorlar. Bu radyo dalgalarının zararını anlamak ve bir standart getirmek için AB konseyi tarafından tavsiye edilen, radyo frekansı (RF) enerjisine maruz kalma limitleri belirlenmiştir.
Bilindiği gibi cep telefonları radyo frekansı “alıcısı” ve “vericisi”dirler, ve bu radyo frekansları enerji taşıdıklarından insan vucudundaki hücre yapısında değişikliğe sebep olabiliyorlar, kanser dediğimiz hastalıkta zaten bu hücre değişmelerinin sonucunda gelişen bir olaydır.
AB konseyi tarafından belirlenen bu limitler sözkonusu enerji seviyesini aşmayacak şekilde tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Bu limitler, ayrıntılı yönetmeliklerin bir parçasıdır ve genel nüfus için izin verilen radyo frekansı enerjisi seviyelerini belirler. Bu yönetmelikler, bağımsız bilimsel çalışmaların periyodik ve detaylı değerlendirilmesi sonucunda geliştirilmiştir. Bu limitler, yaş ve sağlık durumundan bağımsız olarak tüm insanların güvenliğini garantiye almak üzere önemli bir güvenlik marjı içerir.
Cep telefonları için maruz kalma standartları “Özgül Emilme Oranı” olarak bilinen SAR (Specific Absorption Rate) oranı ile hesaplanır ve belirtilir. AB Konseyi tarafından tavsiye edilen SAR limiti 2.0W/Kg”dır.
Toplum tarafından kullanılan cep telefonları için SAR limiti, 10 gram vücut dokusu üzerinden ortalama 2 watt/kilogram (W/Kg)’dır. Bu limit, toplum için ek koruma sağlamak ve ölçümlerdeki farklılıkları hesaba katmak için, önemli bir güvenlik marjı içerir. SAR değerleri, ulusal bildirim gerekliliklerine ve şebeke bandına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Örnek olarak Amerikan birleşik devletlerinde ve Kanada’da bu değer 1.6W/Kg olarak belirlenmiştir, yani amerikada bu konuya daha hassas bakıyorlar.
SAR (Specific Absorption Rate) testleri, cep telefonlarının tüm test edilen frekans bantlarında izin verilen en yüksek güç seviyesini yaydığı standart çalışma koşullarında yürütülmüştür. SAR, izin verilen en yüksek güç seviyesinde belirlenmekle birlikte, telefonun çalışma sırasındaki gerçek SAR seviyesi, maksimum değerin çok altında olabilir. Bunun nedeni, telefonun, sadece şebekeye ulaşmak için gerekli olan gücü kullanması için, farklı güç seviyelerinde çalışmak üzere tasarlanmış olmasıdır. Genelde, bir baz istasyonuna yakınlaştıkça, telefonun güç çıkışı düşer. Yeni bir telefon modelinin, satışa sunulmadan önce, Avrupa R&TTE Yönetmeliğe uygun olduğu gösterilmelidir. Bu yönetmelik, ana gerekliliklerinden biri olarak, kullanıcının ve diğer kişilerin sağlığının ve güvenliğinin korunmasını içerir.
Cep telefonlarının SAR değerleri 0.25 ( Blackberry ) ile 1 W/Kg arasında değişmekte ve bu değer bile limit olarak belirlenen 2 W/Kg değerinin çok altında yer alıyor ve Bluetooth’larda bu değer kısa mesafe ( 10 Metre ) Bluetooth’lar için 0.001 ila 0.01 W/Kg, uzun mesafe ( 100 Metre ) olanlar için ise 0.05 W/Kg dır, dolayısıyla cep telefonlarının yaydığı radyasyon enerjisi ile kıyaslanabilecek durumda değil ve en az 100 kat daha zararsızdır. ( Bu çalışmalar Belfast’deki “William G. Scanlon of Queen’s University” tarafından yapılmış ve onaylanmıştır ).
Bunu daha basit anlatmak gerekirse, Bluetooth kulaklığın bir cep
telefonunun verdiği zararı verebilmesi için bizim aynı anda 100 adet
Bluetooth kulaklığı bişekilde üzerümizde bulundurmamız gerekir, işte
ozaman Bir (1) cep telefonunun yaydığı radyasyon kadar etkili
olabilirler!
Yani eğer sizler bu radyo dalgalarının yaydığı radyasyon konusunda
endişe ediyorsanız bile artık şunu biliyorsunuzki ne olursa olsun bir
Cep telefonunun yaydığı radyasyon kulaklıktan en az 100 kat ( bazen 1000
kat ) daha fazladır! Ve bence sağlık açısından cep telefonu
kullanmaktansa Bluetooth kullanmak vucudumuz için çok daha ( 100 kat )
az zararlı !
Bluetooth’un yaydığı radyasyonu bile almamak için kablolu kulaklık kullanılabilir, ama genede Bluetooth kullanılarak Cep telefonundan on (10) Metre uzaklaşabilirken, Kablolu kulaklık ile bu mesafe ancak bir (1) Metredir! Yani Cep telefonunun yaydığı 1W/Kg ‘lık dalgalara genede maruz kalıyorsunuz ama 10 Metrede bu radyasyon etrafa yayıldığından ve mesafenin etkisi ile enerji kaybına uğradığından çok çok daha az zarar verecektir.